Sterk svart sjokolade

recipe-image-legacy-id-1755_11Sjokolade er ikke lenger bare kjedelig melkesjokolade. Det finnes i dag mange forskjellige smaksretninger, og det finnes mange forskjellige sjokolader, som virkelig inneholder sjokolade.

Den billige sjokoladen er nesten ikke sjokolade

Det finnes mange av oss som har vokst opp med melkesjokolade, og vi har som regel trodd at ‘det var det’. Men om man reiser seg, og ser seg omkring, så blir det med ett ganske klart, at dette var noe av det billigste som kan kalles sjokolade. Her kombinerte man overskuddsproduksjonen, eller rettere sagt overskuddet etter produksjonen av ost og smør, melkesukker, med noen fnugg av sjokolade. På mange måter er dette godteriets svar på pølse, selv om man også kan si det samme om ‘vingummi’, som faktisk er nærmere pølse, enn man skulle ane.

Ekte sjokolade er svart, og den trenger ikke være søt

Om man ser på hva man kan lage med sjokolade, så blir det også klart at mye sukker ikke trenger å være del av innholdet. Den konsentrerte svarte sjokoladen er ofte den beste, og den trenger lite sukker, fordi den har sin egen gode smak.

En av de mer spennende kombinasjonene er sjokolade som er tilberedt på samme vis, eller nesten samme vis, som hos Maya-indianerne, som gjerne nøt sin sjokolade sammen med pepper og chili. Dette gir oss en helt annen smaksopplevelse, men den er noe som man virkelig kan bli glad i.

Mindre sukker er bra for oss alle

Ett viktig trekk ved de nye trendene innen sjokolade er at det er mindre sukker som teller, sammen med mer av de ekte råvarene. Sukker brukes som regel, for å lure kroppen til å tro at det er snakk om god mat. Det er et billig tilsetningsstoff, som dekker over at de andre ingrediensene ikke smaker så mye, ofte fordi de ødelegges av industrielle prosesser.