Økologisk og rettferdig?

Økologisk, eller rettferdig mat? Eller begge deler?

organic-1-650x186De to store trendene som har preget våre varer og matvarer over de siste årene har vært økologisk mat på den ene siden, og rettferdige handelsvarer på den andre siden.

Det er mange faktorer som har ført til disse prioriteringene. På den ene siden har den grønne bevegelsen i Europa bidratt til å skape bevissthet rundt miljøvern, og dette har også ført til at de mer ekstreme miljøvernerne avviste plantevernmidler og nitrater som noe de ønsket å ha på maten.

Rettferdig handel er et grep som kommer fra det man kan omtale som en liberal venstreside. Dette er folk som i grunnen ikke ønsker å ha dårlig samvittighet for å bedrive frihandel. De ønsker ikke at varene de kjøper kommer fra grov utbytting av folk. Det vil si, de har samvittigheten i orden, og ønsker ikke at konkurransen på det åpne markedet skal føre til at de fattigste får det verre og verre, noe som vil være konsekvensen av en fri kapitalisme.

Trender fører til kundesegmenter

Siden vi i dag lever i en relativt fri markedsøkonomi er disse trendene noe som plukkes opp av konsumvareindustrien. Kampen om kundene er hard, og om man kan lokke med noe spesielt så slår det gjerne an. For noen av tilbyderne handler det sikkert mest om image, og om god omtale, men for noen bedrifter er det godt mulig at det ligger prinsipper bak.

Så langt har biologiske matvarer holdt seg, men man kan også se at merking for rettferdig handel er i ferd med å bli mindre prominent. Det dette på den ene siden forteller oss, er at folk tenker mer på å spise noe som angivelig er sunnere, og bra for dem, enn på hva som er bra for andre mennesker, som levelige arbeidsforhold på tekstilfabrikken.