Den gode teen

A young girl is laying on her bed and holding a cell phone. She is smiling and looking away from the camera. Square framed shot.

Det finnes mange og lange tradisjoner for forskjellige former for te i verden. Varmt vann og forskjellige urter, har vært en standard i mange deler av verden, og det hele bærer med seg en kunnskap som vil gavne oss den dag i dag, om vi blir mer beviste på innhold og virkning.

Svart te med sukker og sitron

Svart te med sukker og sitron er te-verdens svar på coca-cola. Den fungerte også lenge på samme vis. Da drikken tok verden med storm, på slutten av 1600-tallet, åpnet dette også opp for større og større plantasjer i Vest-India, som harmonerte med den innkjøpte teen fra handelspostene i det faktiske India. Likevel er dette en god og avslappende drikk, som gir oss noe godt å kose oss med. Det er både billigere og sunnere enn brus.

Stort utvalg og mange funksjoner

Men det finnes mange forskjellige former for te, som fyller mange medisinske roller. Disse har havnet litt i bakgrunnen for farmasøytisk industri, men de fungerer i dag, som for hundrevis av år siden. Det er ikke alltid det er teen som er det viktigste virkestoffet, men mange forskjellige urter kan blandes inn, for å hjelpe på fordøyelsen, roe magen, eller virke smertestillende, eller beroligende.

Grunnleggende medisinsk virkning av te

Teens mest grunnleggende virkning er at den er en oppkvikker. Et svakt rusmiddel, som inneholder flere stoffer som gjør oss kvikkere, spesielt i kombinasjon med litt sukker. Dertil virker den også vanndrivende, og drivende på fordøyelsen. Hovedgrunnen til dette er koffeinen og andre koffein-relaterte stoffer. Om man har sitron i teen, så er det gjerne fordi man lar bladene ligge i te-kanna, og fordi man får en ganske bitter smak på den sterke teen. Men dette er også en helsemessig bonus. Sitronens vitamin-C er et stoff som vi alle trenger, for å holde oss friske og i form.